2011 års nyord

Varje år uppstår nya ord och på Språkrådets hemsida finns samtliga att beskåda. Jag själv känner inte igen ens hälften av dem, men här är några som lät kul:

- Attitydinkontinens (oförmåga att hålla inne med vad man tycker)

- Fulparkerare (det förstår vi ju vad det innebär)

- Förväntis (en person eller något man förväntar sig något av)

- Koka böcker (fuska med bokföringen)

- Padda (iPad)

- Tasigförsamhet (förmågan att ta sig för med något, entrepenörsanda)

- Åsiktstaliban (person som endast tillåter en enda åsikt i en fråga)

Nu ska jag nog ta och vara en åsiktstaliban och bestämma att vi bör börja snvända dessa härliga ord mer nästa år! I alla fall de som var roliga.

Gott nytt år!

Från uppsats till artikel

Nu till lite glada nyheter. Efter att en till person läst min uppsats får jag fortfarande bara G. Hm, det var ju inte bra. Men det braiga och roliga är att jag, trots det dåliga betyget, fick uppmaningen att skriva om uppsatsen till en artikel på ca: 10 sidor och försöka få den publicerad! Hurra!

Det betyder i och för sig inte att den kommer att bli publicerad. Jag har också insett att jag inte har en aning om hur man skriver en artikel och dessutom vet jag inte vilken sorts tidning som skulle kunna tänkas vara intresserad. Jag är ju trots allt bara en student och de flesta historietidningarna vill nog ha författare med lite mer erfarenhet. Hur som helst är det ett roligt projekt och man kan ju alltid försöka.

Tråkigt i mellandagarna?

Gå då in på google och:

Skriv: "tilt"

Skriv: "do a barrel roll"

Skriv: "let it snow"

Skriv: "anagram" och se vad den föreslår för annat ord.

Skriv: "find chuck norris" och klicka på det översta förslaget.

Gå in på google maps (måste vara inställt på engelska för att det ska fungera!), klicka på "Get directions", välj "Walking", skriv att du vill gå från "The Shire" till "Mordor" och kolla sedan var som står i den gula rutan :)

God fortsättning!

Citat om tid

"Time is what prevents everything happening at once" - John Wheeler (myntade termen "svart hål")

Bitter

Just nu går jag mest omkring och är bitter över att jag bara fick G på min b-uppsats. Jag mejlade läraren och bad om en kommentar till betyget så att jag kan få veta vad det var som gjorde att det inte blev högre än G. Han svarade goddag-yxskaft att han höll på och letade efter någon som kan läsa mig uppsats och ge ett andra utlåtande. Det var ju inte alls det jag frågade!

A tycker att jag ska lägga upp roliga klipp i bloggen så här är ett:


Mitt namn är i tryck!

Typ i alla fall. Men som wannabe-författare måste man ta till vara på varje händelse som kan ses som ett steg i rätt riktning.

Det finns en tidning som heter Narrative Magazine som jag inte kommer ihåg hur jag fick nys om, men som verkar spännande och som har en del tävlingar och dylikt. Varje vecka har de en så kallad Puzzler Challenge, en sorts miniutmaning/tävling med litteraturanknytning. Jag har tidigare kommit på tredje plats (och erhållit en (1) poäng!) en vecka då utmaningen var att komma på ett nytt namn till en känd bok. Jag kom på Karma till Brott och straff.


Hur som helst. Man kan även komma med förslag på Puzzler Challenges och om ens förslag antas utdelas hela fem (5) poäng till den smarta komma-på-aren! Hör och häpna, den här veckan har de tagit ett förslag som jag har skickat in! "This week’s Puzzler is courtesy of Elin Frykholm" står det efter att utmaningen presenterats. Den som vill kontrollera sanningshalten i detta påstående kan klicka här och sedan förundras över mitt skarpa intellekt och frodiga uppfinningsförmåga.

Skrivböcker

Jag erkänner - jag älskar skrivböcker! När jag går in i en bokaffär dras jag automatiskt till skrivboksavdelningen. Jag måste känna, klämma och bläddra i dem, och jag letar efter de som är vackrast. De ska ha hårda pärmar, som en bok, och de ska ge känslan av att kunna innehålla något stort. Jag tittar på omslagen och tänker mig vilka berättelser som skulle kunna skapas inom de olika pärmarna.

Jag samlar på skrivböcker. Jag har flera i min bokhylla som är helt tomma, men ack så vackra! Kanske är de löften om kommande berättelser och historier som jag ännu inte formulerat i tanken. En dag ska de plockas ner från hyllan, pärmarna öppnas och knaka lite och de tomma sidorna fyllas med handskriva ord. Finns det något vackrare, något mer magiskt, än en handskriven sida?


Citat

"A writer is someone for whom writing is more difficult than it is for other people." - THOMAS MANN

Hur är en omanlig kvinna?

"I ett uppländskt skilsmässomål, behandlat den 22 oktober 1773 av Lyhundra häradsrätt, klagade bonddrängen Olof Ersson över att hans hustru 'icke vore manlig'. /.../ Anspelade Olof på någon bondsk föreställning om den ideala matmoderns 'karlastyrka'? Eller fanns där något sexuellt i djupet av hans missnöje? Intressant nog fann även häradsrätten detta uttalande förbryllande. Olof ombads precisera sin anklagelse, men någon egentlig förklaring kom aldrig. I alla fall ingen som tillfredsställde häradshövdingen. Tingsnotariens torra prosa beskriver hur domstolen klarlade för Olof att 'han icke tycktes hava skäl besvära sig däröver att hustrun ej vore manlig, då hans hustru var en kvinna och i följe därav borde vara kvinnlig'."

- Ur I hans hus - Svensk manlighet i historisk belysning av Andreas Marklund

RSS 2.0