Fredag den 13

Förresten! Det är fredag den 13 idag om ni inte redan visste det. Än har inget dåligt hänt mig, ta i trä! Varför det nu skulle ske något speciellt bara för att det är ett visst datum enligt vår tideräkning.

Hur som helst. Rolig fakta: Rädsla för talet 13 kallas för triskaidekafobi. Rädsla för fredagen den 13 specifikt kallas för paraskevidekatriafobi. Så tänd ett ljus för alla paraskevidekatriafober därute idag. Eller säg åt dem att skärpa till sig och sluta med sin irrationella rädsla!

Jag kom att tänka på en artikel i Illustrerad Vetenskap som jag läste för några år sedan som handlade om just fredag den 13. Efter lite detektivarbete lyckades jag hitta artikeln och jag låter ett citat ur inledningen få avsluta mitt inlägg:

För hundra år sedan beslutade den brittiska regeringen att göra något åt den utbredda övertron bland sjömän att det var förknippat med olycka att börja en resa på en fredag. Man lät bygga ett skepp som döptes till 'Friday'. Byggandet inleddes på en fredag, fartyget sjösattes en fredag och besättningen valdes ut på en fredag. Som kapten valde man en man vid namn Jim Friday. När skeppet var klart för sin jungfruresa, lade det naturligtvis ut från kajen på en fredag. Ingen hörde någonsin av det igen.

- Illustrerad vetenskap, nr. 16 2002


(Det tilläggs dock att historien svävar någonstans mellan myt och verklighet, men ganska kul ändå!)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0