Veckans ord v. 5

Veckans ord är:

Ambivalens

- Kluvenhet, konflikt mellan motstridiga känslor, impulser eller föreställningar.

- T.ex. känslan av både hat och kärlek samtidigt mot en person.


Katt som (enligt Wikipedia) har ambivalenta känslor inför snön.

Söndag

Jag har inget speciellt att berätta förutom att kameror är dyra och att jag var ute på en promenad idag. Då såg det ut så här:


Jag letade fram min gamla digitalkamera och upptäckte att den har färre megapixlar än min mobilkamera! Det blir nog till att spara pengar om jag ska kunna ta fina bilder.

I morgon är det måndag igen. Tjoho.

Ge mig en kamera... Nu!

Åh, alla andra bloggar har så snygga bilder! Det vill jag också ha! Men så länge jag bara har min mobilkamera blir det inget med den saken. Jag funderar också på att ändra tillbaka till vit bakgrund på bloggen. Det känns renare och dessutom gör sig bilder bättre mot vit bakgrund, tycker jag. Fast så länge jag inte har någon bra kamera kanske det inte spelar någon roll.

Jag har påbörjat mitt nästa litterära projekt! (Jag älskar ordet projekt!) Jag har någon sorts handling typ klar för mig och jag håller på att anteckna om alla karaktärer. Det är ganska mödosamt, men nyttigt och användbart.


Den här bilden tog mig typ arton år att fixa. Man kan i alla fall säga att tanken var fin.

Tips till uppsatsskrivare

Jag är fortfarande bitter på högskolan och på att läraren inte svarar på mejlet jag skickat. Medan jag väntar på svar kan jag berätta om den fantastiska bok om uppsatsarbete som jag precis har läst ut. Bland tipsen och råden som står i boken finner man:

"En vetenskaplig uppsats eller rapport ska vara välskriven."

(Whaaat? Måste den?!)

"En mening struktureras utifrån huvud- och bisatser."

(Shit, det visste inte jag!)

"Orden utgör språkets fundamentala byggstenar."

(Herregud, hur har jag klarat mig utan denna bok tidigare?)

"I en vetenskaplig framställning är det värdefullt att följa skrivspråkets regler."

(Okej, det där ska jag verkligen lägga på minnet!)

Efter att ha läst denna bok kommer uppsatsskrivandet gå som på räls!

Bitter x2

1. Ingen vill ha min fina artikel om missionärer. Allt om historia sa:

"Hej
Allt om historia skriver främst om relativt känd historia. En artikel om missionärsbarn känns lite för smal för vår breda läsekrets."

Men varför heter ni Allt om historia om ni inte skriver allt om historia?! Om ni bara skriver om "känd" historia är det väl ni som är smala i ämnesvalen? Varför inte öka kunskaperna hos er läsarkrets genom att ge dem något lite mer okänt som inte alla redan känner till?

"Däremot kan jag tänka mig att den möjligen kan vara intressant för vår systertidning Populär Historia..."

Tack, de har redan sagt nej.


2. Man får inte välja ämne själv på c-uppsatsen! Och detta är tydligen nytt för denna termin, tack så mycket. Läraren rabblade på om hur många som aldrig blir klara med c-uppsatsen och hur vi på det här sättet kommer att ha en närmare kontakt med våra handledare och få mer hjälp att bli klara i tid. Pissargument! Den enda anledningen är att de vill styra oss så att vi blir klara så att högskolan får pengar för oss. Ren jävla kapitalism!

Visst lät flera av förslagen intressanta, men jag vill ju skriva om mitt ämne. När jag sökte till c-kursen stod det i kursbeskrivningen "C-uppsatsen är ofta en vidareutveckling av b-uppsatsen". Nu har de såklart ändrat det.

Bitter, bitter.

Veckans ord v. 4

Veckans ord är:

Hybris

- I den antika grekiska världen var hybris en beteckning för sådant övermod som försökte överskrida gränsen mellan gudar och människor

- Hybris var också okunskap om individens plats i världsordningen samt att ha för stor tilltro till sin egen lycka och framgång

- Används som synonym till "storhetsvansinne"

Det snöar i ütlandet


Gay Rights Movement

Gripande filmklipp om diskriminering mot homosexuella.


B-kursen avklarad!

Idag på morgonen hade jag muntlig tenta på sista delkursen i historia B. Alla i min grupp blev godkända, wohoo! Kanske för att jag hade tenta på morgonen och sedan inget speciellt att göra på hela dagen känns det som fredag idag, så jag bestämmer att det är fredag idag. Imorgon börjar en tre dagar lång helg.

Efter tentan åkte jag hem och läste ut följande bok:


A föreslog att jag kunde ha bokrecensioner i bloggen. Det orkar jag inte. Jag kan ge några plus och minus:

+ Otroligt genomarbetad
+ Mycket välskriven
+ Intressanta och engagerande karaktärer
+ Spännande handling!

- Jag var kanske liiite skeptisk mot en grej i handlingen, men det kan jag inte avslöja för det vore en spoiler. Har jag tur så får det sin förklaring i nästa bok och i såna fall försvinner minuset :)

Imorgon åker jag till utlandet. Adjöken adjö!

Joke

One dyslectic walks into a bra.

17.1.2012

Idag skickade jag min lilla essä till Expressen och Aftonbladet. Kanske lite hybris. Funderade på att skicka den till Mitt i också, men för det första hatar jag Mitt i för att det är den sämsta tidningen någonsin och för det andra kan jag inte dra mig till minnes att jag någonsin har sett den typen av text i tidningen. Inte för att jag läser den. Den hamnar direkt på hallgolvet under mina stövlar.

Nu så här ett par timmar efter att jag skickade iväg texten känns det nästan lite pinsamt. Skulle min artikel platsa liksom? Jag vet egentligen inte hur man skriver för tidningar och dessutom skriver jag om ett ämne som troligtvis andra kan mycket mer om.

Är det inte märkligt hur självförtroendet kan ändras så snabbt, bara på samma dag?

Veckans ord v. 3

Veckans ord är:

Dikotomi

- En variabel eller egenskap som är delad i två varandra ömsesidigt uteslutande kategorier

- Delarna ska vara gemensamt uttömmande, allt måste tillhöra antingen den ena eller andra delen

- Delarna ska också vara ömsesidigt uteslutande, inget kan tillhöra båda delarna samtidigt

- Ordet kommer från grekiskans dichotomia som betyder ungefär tudelning

- Termen används till exempel inom naturvetenskap och argumentationsanalys

- Falsk dikotomi innebär ett argumentationsfel då man förutsätter att det bara finns två alternativ, när det skulle kunna vara så att båda teorierna är falska eller att de inte utesluter varandra. Ett exempel på en falsk dikotomi är skapelseläran (Kreationismen) vs. evolutionsläran (Darwinismen). De behöver inte utesluta varandra samtidigt som båda skulle kunna vara falska.


Tryck på den röda knappen för att bli gillad :)


Fredag den 13

Förresten! Det är fredag den 13 idag om ni inte redan visste det. Än har inget dåligt hänt mig, ta i trä! Varför det nu skulle ske något speciellt bara för att det är ett visst datum enligt vår tideräkning.

Hur som helst. Rolig fakta: Rädsla för talet 13 kallas för triskaidekafobi. Rädsla för fredagen den 13 specifikt kallas för paraskevidekatriafobi. Så tänd ett ljus för alla paraskevidekatriafober därute idag. Eller säg åt dem att skärpa till sig och sluta med sin irrationella rädsla!

Jag kom att tänka på en artikel i Illustrerad Vetenskap som jag läste för några år sedan som handlade om just fredag den 13. Efter lite detektivarbete lyckades jag hitta artikeln och jag låter ett citat ur inledningen få avsluta mitt inlägg:

För hundra år sedan beslutade den brittiska regeringen att göra något åt den utbredda övertron bland sjömän att det var förknippat med olycka att börja en resa på en fredag. Man lät bygga ett skepp som döptes till 'Friday'. Byggandet inleddes på en fredag, fartyget sjösattes en fredag och besättningen valdes ut på en fredag. Som kapten valde man en man vid namn Jim Friday. När skeppet var klart för sin jungfruresa, lade det naturligtvis ut från kajen på en fredag. Ingen hörde någonsin av det igen.

- Illustrerad vetenskap, nr. 16 2002


(Det tilläggs dock att historien svävar någonstans mellan myt och verklighet, men ganska kul ändå!)

Dissad

Nu har både DN och SvD dissat min excellenta essä/artikel/vad det nu är. De var i alla fall snabba på att svara! Båda sa att de inte hade plats för den vilket väl är ett snällt sätt att säga: "Vi tyckte din artikel sög koskit". Jag siktade i och för sig högt då jag skickade den till de typ två största dagtidningarna i Sverige, men man ska satsa högt, tycker jag! I helgen kanske jag skickar den till någon mer tidning, men idag är det fredag och jag orkar inte ta itu med det.

Ibland undrar jag om jag inte skulle ta och plugga journalistik. Bara för att bevisa att jag kan skriva.

Världen är full av röster som vill höras. Hur ska jag få min att höras?

Manuset skickat

Min skrivare gick varm igår då jag skrev ut min första bok. Nästan en hel bläckpatron gick åt, en hel massa papper samt ett kuvert för 69 kr, men sedan var det klart och jag postade manuset i morse! Jag har en känsla av att det bara är bortkastade pengar, men man vill ju försöka liksom. Jag skickade manuset till Rabén & Sjögren efter att ha kommit fram till den fruktansvärda slutsatsen att min bok nog faktiskt är en ungdomsbok. Men jag hatar ju ungdomsböcker! De är alltid så tramsiga! Men min bok kanske också är lite tramsig och i sådana fall borde den med säkerhet bli utgiven :)


Egentligen vill jag skriva fantasy och på senaste tiden har jag fått upp ögonen för science fiction. Dock känner jag inte att jag prompt måste hålla mig till en genre. Jag vill gärna testa på olika typer av historier.

Men mer om det senare. Nu måste jag ta tag i plugget! (Stånk!)

Förutsägelser om framtiden

År 1900 gjorde en amerikansk civilingenjör vid namn John Elfreth Watkins ett antal förutsägelser om hur världen skulle se ut år 2000. Han hade ganska mycket fel, men gissade bl.a. att det skulle finnas mobiltelefoner, färdiglagade måltider att köpa samt att amerikanare skulle vara längre. Ganska bra gissat, tycker jag i alla fall!

Hela listan på hans förutsägelser som slog in, samt några som inte gjorde det, kan ni läsa här.

Undrar hur världen kommer att se ut år 2100? Jag vill nog helst inte tänka på det...

Veckans ord v. 2

Veckans ord är:

Kökkenmödding

- Arkeologisk term för boplatsavlagring av skaldjursskal, uppblandade med djurben, flintavfall, keramik och rester av härdar.

- Kökkenmöddingar har ackumulerats i förhistoriska kulturer världen över.

- I Skandinavien avses främst senmesolitiska avfallsområden vid de danska kusterna.

Jag hittade ingen bra bild på en kökkenmödding så här är en bild på lingon istället:


Trevlig kväll

Jag har inget speciellt att berätta förutom att jag har en mycket trevlig kväll tillsammans med min goda vän M. Planen var att vi skulle ha en pysseldag. Jag har pysslat lite på följande teckning (ursäkta bildkvaliteten):


Annars har det mest blivit prat och vin :)

Förbered er för morgondagen då nästa "Veckans ord" läggs upp!

I skrivande tider

Jag har skrivit klart artikeln om missionärsbarnen, den jag baserat på min b-uppsats. När jag precis blev klar med den insåg jag att jag egentligen inte vet vilken typ av artikel som min lärare menade att jag kunde skriva. Jag skrev den som en populärvetenskaplig artikel, men han kanske menade att den skulle vara rent vetenskaplig. För att reda ut saken mejlade jag till honom för att fråga och han gav mig det märkliga svaret: "Jag funderar. Återkommer.". Men om han nu föreslagit att jag kunde skriva om uppsatsen till en artikel då måste han väl ha haft något i åtanke? Jag misstänker att han kanske bara sa så för att trösta mig för att jag bara fick G.
Hur som helst. Det är säkert inte särskilt stor chans att min artikel blir publicerad, hur jag än skriver den, men det är ändå kul att försöka. Hur som helst lägger jag artikeln åt sidan medan jag väntar på ett vettigare svar.

Till nästa projekt: Häromdan blev jag så sugen på att börja skriva en essä. Först var jag dock tvungen att ta reda på vad en essä är, för att veta om det verkligen var det jag ville skriva, och jag hittade denna underbara definition från NE:

essä, essay, uppsats eller artikel där en författare diskuterar ett ämne på ett personligt sätt och gärna med ett elegant språk.

Haha, vi får se om jag lyckas!

Efter att artikeln och essän är färdiga är planen att jag ska ta itu med ett större projekt. Jag kommer verkligen sakna den här tiden: nästan inget plugg den här veckan och en massa tid till tänkande, skrivande och kreativitet! Kan inte alla veckor vara som den som var?

Glad perihelium!

Vid midnatt, natten som var, befann sig jorden på den punkt i omloppsbanan då den är närmast solen (dvs. perihelium). Tyckte det borde uppmärksammas.

*

Är för övrigt sjukt stolt över att jag efter ca: en miljon försök lyckades lägga till en egen header på bloggen! Hurra, hurra!

Ja, den är inte så snygg.

Ja, den är ganska amatörig.

Ja, världen borde vara perfekt.

Jag är i alla fall stolt och får dessutom några kreativitetspoäng eftersom jag tillverkade headern alldeles själv.

Design på bloggen

Efter mycket pysslande och pillande har jag lyckats ändra färg på bloggen. Hurra! Jag strävande efter gulnat papper-looken. Vet inte om det blev så fint egentligen, jag gillar ju det enkla rena, men jag låter det vara så här några dagar för att se hur det känns.

Jag jobbar på en cool header, eller i alla fall en header, också. Får se hur det blir!

Ihopskrivande

Särskrivning ser man ju både här och där på de mest skilda ställen, men ihopskrivning av ord var för mig något nytt!


Jaja, vi förstår ju vad de menar och alla sätt är bra utom de dåliga!

Veckans ord

Min ambition för detta år är att varje måndag lägga ut "Veckans ord". Det kan vara ett roligt, konstigt eller bara intressant ord som det kan vara kul att veta mer om. Jag inser att detta endast är roligt för språknördar, men jag är ju en sådan själv så... Och förresten är detta en skriv-blogg så håll till godo! :)

Veckans ord är:


Frilla

- Äldre ord för älskarinna eller bihustru.

- Fornsvenska fripla, frilla 'älskling, älskarinna', besläktat med fred, fria, frid.

- En frilla hade vissa lagstadgade rättigheter och frillans barn erkändes oftast och hade begränsad arvsrätt.

- Erik XIV gifte sig med sin frilla Karin Månsdotter 1567.

- "Bättre wara en dannemans frilla, än wara giffter illa", ordspråk från 1600-talet.

Teckning

Denna teckning föreställer A's hundar. Någon annan hade säkert kunnat rita av dem mycket finare, men att rita är att vara kreativ så jag är nöjd med mig själv ändå, även om teckningen kanske kunde ha blivit bättre. Nu är den i alla fall inramad (och fotad med min mobil, därav den dåliga kvaliteten. Dessutom kunde jag inte låta bli att mixtra med den i Photoshop så den är inte helt verklighetstrogen. När jag blir stor ska jag köpa en skrivare som även är en scanner).


Gulligt


RSS 2.0